7 липня в Україні відзначають День працівника природно-заповідної справи

Державне агентство лісових ресурсів України 

#Природно_заповідна_справа

Для відзначення нелегкої та сумлінної праці працівників природно-заповідної справи, Президентом України, на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища 18 серпня 2009 року підписано Указ «Про День працівника природно-заповідної справи».

Законодавчим актом враховано вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій та об’єктів природно-заповідного фонду України, в структурі яких лісові ландшафти займають провідне місце.

Сьогодні, кожен другий заповіданий гектар в Україні – землі лісогосподарського призначення, або ліси на інших категоріях земель.

Слід відмітити, що за 40 років площа територій та об’єктів природно-заповідного фонду в лісах Держлісагентства збільшилась в 4 рази (площа із 315 тис. га у 1978 р. до 1,3 млн га у 2022 р., і заповідність відповідно із 5,5% до 17%). Це свідчить про те, що принципи господарювання у лісовому господарстві країни в повній мірі відповідають вимогам Всеєвропейської стратегії збереження біологічного і ландшафтного різноманіття.

У лісах, що належать до сфери управління Держлісагентства, створено майже 3,4 тис. територій та об’єктів ПЗФ загальною площею близько 1,3 млн га:

7 природоохоронних установ, що віднесені до сфери управління Держлісагентства – національні природні парки (НПП);

заказники, заповідні урочища, регіональні ландшафтні парки, а також частини природоохоронних установ, що віднесені до них без вилучення у постійного землекористувача, охорона та утримання яких здійснюється за кошти постійних лісокористувачів у віданні яких вони перебувають – на площі 1,2 млн га.

На жаль, теперішня війна рф на території України не оминула і об’єкти природно-заповідного фонду

Частина територій і об’єктів ПЗФ знаходиться в зоні бойових дій або на тимчасово окупованій території, де призупинено господарську діяльність і відсутня можливість провести обстеження та надати інформацію щодо пошкоджень (Донецька, Луганська, Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Харківська області).

Частина територій ПЗФ пошкоджена внаслідок будівництва фортифікаційних споруд, де обстеження неможливі у зв’язку з обмеженим доступом.

Непроста ситуація і в тих заповідних об’єктах, які пережили окупацію. Тут на першому місці стоїть проблема розмінування територій (Житомирська, Київська, Сумська, Чернігівська області).

Наявні обсяги пошкоджень будуть встановлені після обстежень, які можна буде провести тільки після розмінування територій.