Австрія серед країн, які постійно підтримують Україну.

Після підписання у лютому 2023 року Меморандуму з Федеральною міністеркою з питань клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії Леонорою Гевесслер українські фахівці вже здобули нові знання з питань запобігання промисловому забрудненню, екологічної та кліматичної політики у Австрії. Подякував за це під час зустрічі на полях Кліматичної конференції ОБСЄ.

У нашій розмові пані Леонору насамперед хвилювало питання забезпечення водою людей, які опинилися у зоні теракту рф на Каховській ГЕС та ситуація на Запорізькій АЕС. За її словами, Австрія уважно слідкує за тим, що відбувається в Україні та підтримує нас. Вони навіть анонсували виділення 1 мільйона євро на підтримку ядерної безпеки в Україні.

Розповів пані Леонорі, що попри основний фокус на документуванні екологічних злочинів, Україна продовжує роботу над впровадженням стандартів ЄС в українське законодавство. Зокрема, Міндовкілля вже завершило селф-скрінінг українського законодавства на відповідність директивам ЄС. Міністерка погодилась, що робота над селф-скрінінгом – це колосальна задача і відзначила роботу України над нею.

Окрему увагу приділили відновленню Чорнобильської зони відчуження та створенню там наукового хабу.

Продовжуємо працювати задля сталої довкіллєвої політики.

Офіс Президента України Кабінет Міністрів України