Японський досвід: управління іригаційними системами та створення ОВК

Державне агентство меліорації та рибного господарства України 

Наразі українська делегація перебуває на навчанні в Японії, де активно переймає досвід з питань створення організацій водокористувачів та управління іригаційними системами.

Японія вважається світовим лідером у галузі іригаційних систем. Тому візит українських фахівців до цієї країни відіграє важливу роль у залученні найкращих практик та знань для подальшого розвитку українського сільського господарства.

Поєднання найсучасніших практик управління гідромеліоративними сектором та створення організацій водокористувачів вагома передумова ефективного використання води в аграрному секторі.

Створення організацій водокористувачів – це важлива складова успішного ведення аграрного бізнесу, адже фермери та інші водокористувачі спільно планують, розподіляють та контролюють використання води з урахуванням потреб кожного суб’єкта.

Делегація зосереджується на вивченні підходів будівництва сучасних іригаційних систем, застосуванні енергозберігаючих технологій, створенні джерел відновлювальної енергії на гідромеліоративних об’єктах та методів управління ними. Це включає в себе розробку оптимальних графіків поливу, використання передових технологій для ефективного розподілу води, а також впровадження систем автоматизації та моніторингу.

Ця важлива ініціатива Мінагрополітики спрямована на підвищення продуктивності та стійкості українського сільського господарства, а також на досягнення ефективного використання водних ресурсів. Досвід та знання, отримані під час навчання в Японії, нададуть можливість впровадити сучасні практики та методи в Україні.