Радіаційна та екологічна безпека – нерозривні пункти Формули миру Президента України Володимир Зеленський. Без них світова безпека неможлива.

Пункт 1 Формули – радіаційна та ядерна безпека. Росія порушила її, окупувавши Чорнобильську та Запорізьку АЕС.

Пункт 8 – негайне припинення екоциду та захист природи. Росія продовжує бойові дії та знищення довкілля.

Над імплементацією Формули миру Президента працювали в межах зустрічі Керівника Офіс Президента України Андрій Єрмак із главами та представниками іноземних представництв та місій, акредитованих в Україні. Це керівники посольств країн G7 та European Union in Ukraine, очільники та члени дипломатичних представництв Польщі, Словаччини, Чехії, Литви, Естонії, Латвії, Туреччини, Швеції, Нідерландів, Данії, Норвегії, Бразилії, Індії, Іспанії, Республіки Корея, Єгипту та Ватикану, а також Координатор системи ООН в Україні. В режимі онлайн доєдналися представники посольств Індонезії, Австралії, Саудівської Аравії, Аргентини, Мексики, Чилі. До заходу долучилися Міністр енергетики Герман Галущенко та заступник Міністра закордонних справ Микола Точицький.

Символічно, місцем заходу обраний героїчний Чорнобиль. Зона відчуження поєднує в собі наслідки порушення радіаційної безпеки та екологічного лиха після катастрофи. Тут дипломати мали змогу пересвідчитися до чого може призвести бездумна гра з мирним атомом та важливості захистити увесь світ від таких дій росії.

Майже сорок років тому цивілізовані країни вже об’єдналися навколо України, щоб запобігти поширенню наслідків ядерної катастрофи. Сьогодні радіаційна безпека світу знову потребує спільних дій.

Ми не знаємо, що зараз відбувається на ЗАЕС. Але безумовно такі дії росії становлять значну загрозу для ядерної безпеки не лише України, а й усієї Європи.

Очевидно, що єдиний спосіб запобігти цьому– вивести російські війська з Запорізької АЕС і повернути її під контроль України.