28 вересня – Всесвітній день моря

Щорічно в останній четвер вересня відзначається Всесвітній день моря

Всесвітній день моря – одне з міжнародних свят у системі Організації Об’єднаних Націй. Відзначається з 1978 року за рішенням 10 сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації в останній четвер вересня.

Мета Всесвітнього дня моря  – привернути увагу міжнародної громадськості до того, якої непоправної шкоди морям і океанам завдають перелов риби, забруднення водойм і глобальне потепління, а також до актуальних проблем збереження біологічних, природних і рекреаційних ресурсів морів для майбутніх поколінь.

На сьогодні активні бойові дії внаслідок збройної агресії рф та постійне перебування їх військових кораблів в північно-західній частині Чорного моря спричиняє забруднення та інший негативний вплив на природні ресурси та екосистему Чорного моря. Затоплення військових кораблів, літаків та іншої військової техніки може призвести до розливів нафтопродуктів, які токсичні для морських мешканців і можуть десятиліттями отруювати морське середовище. Внаслідок надзвичайної ситуації, яка сталася у червні 2023 року через руйнування дамби Каховської ГЕС на р. Дніпро в Херсонській області спричиненою російськими окупаційними військами, течією до Північно-західної акваторії Чорного моря винесло різне сміття і відходи, будівельні конструкції та їх уламки, інші речі та предмети. Було засмічено і забруднено берегова лінія, дно і морська вода. Через швидке потрапляння прісної води, солоність морської води на деякий час зменшилась в декілька разів від оптимальних показників. Дрейфування великої кількості вибухонебезпечних предметів (мін та боєприпасів) смертельно небезпечно для людей та біоти. Проводились дослідження та контролю стану морської води в Одеській затоці, здійснено заходи з прибирання.   

Тому на теперішній час для Чорного моря цей день особливо актуальний і важливий.

Найкращим подарунком для моря може буде посильна допомога йому. Допомогти морю може кожен з нас, для цього просто необхідно:

– не викидати сміття і відходи у воду, на узбережжі та на пляжі самі та попереджайте такі дії іншими особами. Якщо бачите пляшку чи пакет, які пропливають повз вас, витягніть їх і утилізуйте;

– діліться інформацією про забрудненість моря;

– долучайтесь або організовуйте акції з прибирання прибережних територій у вашому місті.