Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Руслан Стрілець: ЄС має допомогти Україні зупинити ядерний тероризм росії

Україна вже неодноразово попереджала МАГАТЕ та міжнародну спільноту, що дії окупантів на ЗАЕС та ЧАЕС можуть спричинити ядерну катастрофу. І від цього постраждає не лише Україна, а й Білорусь, Європа та росія.

Про це зазначив в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець на зустрічі з Комісаром ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюсом Сінкявічюсом.

На зустрічі  обговорили:

-загрози для довкілля України через агресію окупанта;

-ядерний тероризм росії та його наслідки для України та Європи;

-можливість допомоги ЄС у воєнний та післявоєнний періоди України.

В.о. Міністра розповів, що Міндовкілля вже вивчає досвід інших країн у післявоєнний період: Японії,  Сирії, Ізраїлю. Ми розуміємо, що після перемоги нам потрібно буде відновлювати економіку та інфраструктуру України. І тут важливо не втратити довкіллєву складову. Де потрібно відновимо екосистеми, або просто забезпечимо «спокій» і природа відновиться самостійно. Усе має відбуватися з урахуванням екологічних стандартів та норм, які наразі діють у країнах Європейського Союзу.

Віргініюс Сінкявічюс  висловив готовність ЄС допомагати Україні та пообіцяв у найкоротший строк розглянути озвучені на зустрічі питання: «ЄС розуміє, що сьогодні відбувається в Україні. Ми обов’язково розглянемо усі ваші прохання. Пропоную зробити такі зустрічі регулярними, аби ми постійно отримували від України правдиву інформацію про дії окупанта та розуміли, які кроки для допомоги може зробити ЄС. На сьогодні я радий, що ми маємо конкретний перелік питань, по яких можемо допомогти Україні».