Втрачаємо водні скарби: 5 заходів, які дозволять зберегти водні ресурси України

Річкові екосистеми України знаходяться під серйозною загрозою через комбінований вплив зміни клімату та антропогенного навантаження, що підтверджує опитування, проведене Всесвітнім фондом природи WWF-Україна. Згідно з результатами опитування, експерти водної галузі України стурбовані тим, що ці фактори взаємопідсилюють один одного,  призводячи до непередбачуваних змін річкового стоку, таких як різкі паводки та тривалі посухи. 

Українці вже сьогодні відчувають вплив цих факторів на своє повсякденне життя: обміління річок і зниження рівня води у криницях під час посух, проблеми з якістю питної води, часті затоплення під час паводків, руйнування доріг і сільськогосподарських угідь та інше. 

Опитування, яке проводилось в рамках проєкту RESTORIVER, що фінансується ЄС, охопило 52 експерти з різних регіонів України, включаючи Закарпатську (42,3% респондентів), Чернівецьку  (28,8%), Одеську (11,5%) області, а також Київ і Київську область (13,5%). Участь взяли науковці,  екологи, працівники водної галузі, члени Басейнових рад, представники освітніх установ та бізнесу, державні службовці Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації.  

У питанні збереження водних ресурсів України експерти виділяють топ-5 заходів: 

1. Охорона і відновлення водно-болотних угідь (33% респондентів).

2. Природний шлях регулювання (більше місця для переливу води під час повені та її утримання), 27%.

3. Створення штучних резервуарів та водосховищ з мережею каналів (19%).

4. Створення каскадів водосховищ і шлюзів (10%).

5. Комплексні заходи, виходячи з умов окремої території чи басейну річки (6%).

Більшість респондентів (61,5%) вважають, що знесення споруд, які перешкоджають вільній течії річок, може суттєво покращити їх стан.

Що стосується плану заходів з адаптації до зміни клімату, серед запропонованих можна виділити наступне:

1. Впровадження індивідуальних систем водопостачання та економії водних ресурсів.

2. Модернізація очисних споруд та інфраструктури водопостачання.

3. Використання нових ресурсозберігаючих технологій та перехід на відновлювані джерела енергії.

4. Зменшення викидів парникових газів та зменшення теплового сліду.

5. Створення та розширення зелених зон. Озеленення територій, особливо в містах.

6. Дотримання природоохоронного законодавства та жорстке правове реагування на порушення.

7. Підвищення екологічної свідомості серед населення та навчання управлінню водними ресурсами.

Загалом, під час опитування WWF-Україна респонденти виділили наступні основні проблеми:

 – Пересихання колодязів /зниження рівня підземних вод.

– Обміління і замулення річок.

– Зміна русла.

– Відмічається зменшення рівня води в гірських озерах і поступове зменшення площі боліт; зменшується товщина снігового покриву у горах в окремі роки.

– За останнє десятиліття спостерігається тенденція до зменшення водності в басейнах річок Прут, Сірет та Дністер.

– В межах Києва і Київської області спостерігається зменшення рівня води як у поверхневих водоймах, так і підземних. Рівень води в криницях і свердловинах в середньому знизився на 1,5-2 метри.

Про що опитування? Опитування проводилось в межах RESTORIVER — проєкту програми Interreg Danube Region, який співфінансується Європейським Союзом.

Мета проєкту RESTORIVER – відновлення заплав річок Дунайського регіону та водних екосистем для їх кращої адаптації до кліматичних змін, що у перспективі дозволить знизити ризики, пов’язані з гідрометеорологічними явищами, такими як посухи, повені та теплові хвилі (аномальні спеки). Для досягнення поставлених цілей проєкт об’єднує установи з управління водними ресурсами, кліматом та охороною природи, а також наукові організації в країнах Дунайського регіону.

Це опитування стало важливим кроком до розуміння того, як зміни клімату впливають на водні ресурси Дунайського регіону та які заходи необхідно вжити для їх збереження.

За матеріалами WWF-Україна