В Одеській області створено три заповідних об’єкта місцевого значення

Відповідно до міжнародних зобов’язань, взятих Україною в рамках участі у Конвенції про охорону біологічного різноманіття, Закону України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року», Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, Стратегії економічного та соціального розвитку Одеської області на 2021-2027 роки, Департаментом  екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації спільно з органами місцевого самоврядування та землекористувачами проведено роботу щодо розробки проєктів створення та розширення територій та об’єктів природно-заповідного фонду, відповідні рішення щодо яких були прийняті на черговій сесії Одеської обласної ради, зокрема:

рішення Одеської обласної ради від 17.12.2021 №374-VIII «Про зміну меж (розширення) території ландшафтного заказника місцевого значення «Баранівський ліс». Територію заказника, який розташований у м. Ізмаїл Ізмаїльського району Одеської області (ДП «Ізмаїльське лісове господарство, Ізмаїльське лісництво, урочище Баранівка), збільшено на 222,0 га.

рішення Одеської обласної ради від 17.12.2021 №373-VIII «Про  оголошення парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Дендропарк Таїровський». Територія площею 24,4 га розташована на узбережжі Сухого лиману навколо будівель Національного наукового центру «Інститут виноградарства та виноробства імені В.Є. Таїрова», ДП «Дослідне господарство «Таїровське» та має значну природоохоронну, наукову та рекреаційну цінність у збережені визначних та цінних зразків паркового будівництва.

рішення Одеської обласної ради від 17.12.2021 №374-VIII «Про оголошення ландшафтного заказника місцевого значення «Ряснопіль» на території Березівського району Одеської області». Це ділянки степу в комплексі з байрачними деревними насадженнями площею 50 га, територія є ланкою великого міграційного ланцюга зупинок для птахів в Афро-Євразійському коридорі.

Надання статусу об’єктів природно-заповідного фонду трьом цінним в природоохоронному відношенні територіям створить умови для збереження природної різноманітності ландшафтів, підвищення природоохоронної цінності регіону, підтримання загального екологічного балансу області.