2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь

2 лютого, в день заснування Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів у 1971 році в м. Рамсар (Іран), відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь.

В Україні – 50 водно-болотних угідь міжнародного значення. Серед них 8 знаходяться в Одеській області: «Озеро Кугурлуй», «Озеро Картал», «Кілійське гирло», «Озеро Сасик», «Система озер Шагани-Алібей-Бурнас», «Межиріччя Дністра Турунчука», «Північна частина Дністровського лиману», «Тилігульський лиман»

Всесвітній день водно-болотних угідь започатковано для привернення уваги до важливості водно-болотних екосистем для людей та вперше відзначено у 1997 році. З того часу до Всесвітнього дня водно-болотних угідь організовується низка інформаційних кампаній та природоохоронних акцій по всьому світу.

Секретаріат Рамсарської конвенції визначив тему 2022 року: «Водно-болотні угіддя – на користь людям і природі!». Ця тема привертає увагу до важливості водно-болотних угідь для багатьох аспектів діяльності та здоров’я людини а також ролі цих екосистем для збереження біорізноманіття. Відновлюючи та зберігаючи водно-болотні угіддя, ми застосовуємо природооорієнтовані рішення для накопичення води, адаптації до зміни клімату та вирішення багатьох соціально-економічних питань, пов’язаних з використанням природних ресурсів. Адаптовані матеріали українською мовою у електронному вигляді можна знайти за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/15UQO8fD2MhxtrLcdP2AudF7cHAS29uJt?usp=sharing.

Реалізація на практиці пріоритетів в напрямку збереження водно-болотних угідь області можлива лише за умови об’єднання зусиль усіх державних та недержавних установ та організацій, всього населення. Приєднавшись до цієї роботи, Ви зробите свій внесок у збереження та відтворення надзвичайно цінних для нашого майбутнього водно-болотних угідь!