На полях Конференції ООН про біорізноманіття #СОР15, що проходить в Монреалі, спільно з ЄС, Молдовою та Румунією розпочинаємо важливий проєкт у сфері водної політики

На полях Конференції ООН про біорізноманіття #СОР15, що проходить в Монреалі, спільно з ЄС, Молдовою та Румунією розпочинаємо важливий проєкт у сфері водної політики. На мою пропозицію, у рамках ICPDR буде створена робоча група, яка опікуватиметься питаннями управління басейнами річок Пруту, Сірету та дельти Дунаю.

Україна вже має позитивний досвід роботи у такій робочій групі з Румунією, Сербією, Словаччиною та Угорщиною по річковому басейну Тиси. Впевнений, що спільно з Румунією та Молдовою ми зможемо дійти консенсусу у багатьох транскордонних питаннях водної політики та досягти мети – сталого управління річковим басейном Дунаю.

З важливого для України:

  • З Єврокомісаром Віргініюсом Сінкявічюсом домовилися про створення консалтингового проєкту з розробки планів управління річковими басейнами. За сприяння Представництва ЄС в Україні вже підготовлене технічне завдання. Це дозволить прискорити виконання євроінтеграційних зобов’язань України у секторі «Управління водними ресурсами» та розробити програми заходів для повоєнного відновлення водної сфери відповідно до вимог та директив ЄС.

Зауважу, що Україна вже має перші частини планів управління для 5 річкових басейнів – Дніпра, Дону, Дністра, Вісли та Південного Бугу. До кінця року плануємо завершити роботи над іще чотирма. Також триває робота над програмою заходів з повоєнного відновлення українських водойм.

  • Обговорили можливості проведення широкого скринінгу забруднюючих речовин у річкових басейнах України. Ми вже маємо результати таких досліджень у у басейнах Дністра, Дону та Дніпра. Щоб виконати вимоги Водної Рамкової Директиви ЄС, маємо провести широкий скринінг в усіх річкових басейнах України. Наразі такий скринінг важливий для басейнів Вісли (Західний Буг), Південного Бугу, річок Причорномор’я та нижнього Дунаю. Широкі дослідження забруднюючих речовин у річкових басейнах Приазов’я та Криму – плануємо після деокупації.

Також дякую Єврокомісару Віргініюсу Сінкявічюсу за координацію та підтримку продовження діалогу між Україною та Румунією щодо закриття кейса ГСХ «Дунай-Чорне море» як передумови включення української частини Дунаю до транс’європейської транспортної мережі TEN-T.

Дійсно продуктивна зустріч з надійними партнерами України – Єврокомісаром Віргініюсом Сінкявічюсом, Міністеркою навколишнього середовища Молдови Йорданкою-Родікою Йорданов та Державним секретарем міністерства навколишнього середовища, вод і лісів Румунії Іонуцо Соріно Банчу.