Розвиток системи управління відходами в Україні

22 серпня службовці Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації прийняли участь в онлайн заході  презентації  проєкту Національного плану управління відходами до 2035 року. Презентація відбулась за участі представників Міндовкілля, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, обласних державних (військових) адміністрацій.

Закон України «Про управління відходами», це той фундамент, на якому будуватиметься реформа. Ним передбачено наступні зміни в управлінні відходами: нова дієва дозвільна система, децентралізація управління відходами, багаторівневе планування, розбудова інфраструктури, тощо.

На сьогоднішній день розроблено проєкт Національного плану управління відходами до 2035 року, яким обумовлено необхідність створення та забезпечення ефективного функціонування системи управління відходами в Україні на інноваційних засадах, а також впровадження на національному та регіональному рівні стратегічного планування, що передбачатиме виконання ряду заходів, спрямованих на реформування та удосконалення системи управління відходами. Під час заходу також висвітлено зарубіжний та вітчизняний досвід розроблення Національного плану управління відходами, виявлено проблемні питання щодо його розробки та визначено найближчі перспективи в цій діяльності.

Захід проведено в рамках проєкту «Підтримка України в наближенні до законодавства ЄС у сфері навколишнього природного середовища» (APENA 2).