Створення територій ПЗФ – шлях до збереження природного багатства Одещини

✅На виконання міжнародних зобов’язань, взятих Україною в рамках участі у Конвенції про охорону біологічного різноманіття та Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі, на минулому тижні директором та фахівцями Департаменту екології та природних ресурсів було проведено консультації у форматі круглого столу з представниками громадськості щодо:

➡створення ландшафтного заказника місцевого значення «Коло глея» м. Овідіополь Одеського району Одеської області;

➡створення ландшафтного заказника місцевого значення «Схили до Лунга» м. Ізмаїл Ізмаїльського район Одеської області;

➡створення ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Озеро Кугурлуй» м. Рені Ізмаїльського району Одеської області;

➡створення ландшафтного заказника місцевого значення «Чигринська балка» с. Раухівка Березівського району Одеської області.

📌Території, на яких планується створити ландшафтні заказники розташовані в унікальних природно-географічних умовах, мають потужний природно-ресурсний потенціал, а також природоохоронну, наукову, естетичну, просвітню цінність та підлягають збереженню. Заказники пропонується створити без вилучення у власників та користувачів.

Туристично-рекреаційний потенціал територій, на яких створюються заказники, демонструють широкий діапазон можливостей для організації різних видів рекреаційної діяльності та дає змогу зберегти природні комплекси та різноманіття флори та фауни територій. 🌎

Рекреаційний потенціал територій може створити умови для розвитку організованого та ефективного туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності, розвитку нових форм господарювання, пов’язаних з екологічним та зеленим туризмом, виробництвом та поширенням місцевої продукції, поновлення етнічних традицій, сприяння розвитку малого і середнього бізнесу та створення нових робочих місць.

Раціональне освоєння потенціалу ландшафтних заказників може дати прямий економічний результат, забезпечити притік фінансових засобів, зайнятість населення у рекреаційній сфері, розширення сфери оздоровлення населення та покращить загальний рівень якості життя як міських так і сільських жителів.

🔰Дані заходи були проведені для покращення обізнаності територіальних громад та населення з перевагами створення територій природно заповідного фонду та з метою реалізації доступу громадян до інформації, участі громадськості у процесі прийняття рішень з питань, що стосуються довкілля. Ці чинники є важливими у справі забезпечення можливості практичного здійснення відповідних екологічних прав громадян, у тому числі щодо реалізації соціальної активності в громадському екологічному русі