26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу

📌38 років тому у наше життя увірвалась Чорнобильська трагедія – планетарного масштабу. 26 квітня 1986 р багато людей, не задумуючись про наслідки, виконували свою роботу. Ціною свого здоров’я та життя ліквідатори зупиняли поширення радіації, заради спасіння нашої землі від страшної техногенної аварії, наслідки якої не дають і не даватимуть спокою людству ще багато років.

26 квітня 2016 року указом президента України створено Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник. Мета заснування біосферного заповідника – збереження флори та фауни Полісся, реабілітації забруднених радіонуклідами територій, стабілізації гідрологічного режиму, проведення наукових досліджень у галузі природи та екології.

🔰На теперішній час, українські атомні електростанції (АЕС) знову опинилися під серйозною загрозою – у перші дні та тижні вторгнення, російські збройні сили окупували та завдали шкоди Чорнобильській АЕС, а Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи – і досі лишається під контролем окупаційних військ, що становить реальну ядерну загрозу для людської цивілізації.

В день пам’яті про Чорнобильську катастрофу ми висловлюємо вдячність всім учасникам ліквідації наслідків найбільшої техногенної катастрофи ХХ століття, які виявили героїзм, самовідданість та мужність у тих екстремальних обставинах. Також ми вдячні мужнім, самовідданим, професіональним представниками силових структур і персоналу ЧАЕС, які вберегли світ від повторення ядерної трагедії у 2022 році.

‼️Ми повинні пам’ятати подвиг усіх, тих, хто відійшов у вічне життя і тих, хто сьогодні з нами. Наш обов’язок — пам’ятати і передавати цю шану своїм дітям і робити все, щоб у майбутньому такі страшні трагедії не повторювались