Україна попри війну виконує міжнародні зобов’язання по Дунайській Конвенції

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України 

Делегація Міндовкілля на чолі з замміністром Олександром Краснолуцьким бере участь у 25-у черговому засіданні Міжнародної Комісії із захисту річки Дунай ICPDR, яке проходить у гібридному форматі.

У рамках засідання Комісії була приділена особлива увага ситуації в Україні, а делегації країн-учасниць вкотре висловили підтримку нашій державі в цей складний для неї час.

Як наголосив у своєму виступі Олександр Краснолуцький, широкомасштабна військова агресія рф проти України триває вже понад 9 місяців і весь цей час українське довкілля зазнає величезних втрат – на берегах річок точаться запеклі бої, а їх води забруднюються небезпечними речовинами.

Незважаючи на складні умови, Україна докладає максимальних зусиль для виконання усіх міжнародних зобов’язань, у тому числі і по Дунайській Конвенції. Зокрема, триває реформа водної політики, а програма моніторингу виконується в повному обсязі.

Олександр Краснолуцький: “На стадії розробки знаходяться Плани управління річковими басейнами на перший цикл 2025-2030 роки для 9 районів річкових басейнів України, серед яких і План управління річковим басейну Дунаю, що охоплює суббасейни Тиси, Прута і Сірету та Дельти самого Дунаю. Наразі вже виконано розділи, які стосуються аналізу стану річкового басейну та розпочато розробку програми заходів, яка включатиме і відновлення зруйнованих агресором об’єктів. Ми докладемо всіх зусиль, щоби виконати всі наші міжнародні зобов’язання. Цінуємо вашу підтримку, шановні колеги. Ми обов’язково переможемо!”.

Нагадаємо, Конвенція про охорону ріки Дунай підписана від імені держави 29 червня 1994 року та ратифікована Законом України у 2002 році. Договірними сторонами Конвенції є 14 повноправних сторін – країн Дунайського регіону та Європейське співтовариство.