Екологічний фестиваль «БессарабіяЕкоФест», який пройде 11-12 червня 2022 року

Концепція ІІ Причорноморського екологічного фестивалю «БессарабіяЕкоФест»

Актуальність:  проєкт  з  проведення  Другого  Причорноморського  екологічного  фестивалю «БессарабіяЕкоФест»  спрямований  на  подолання  важливих  проблем  еколого-культурного  характеру,  які пов’язані  з неврегульованістю  туристичної  діяльності  в  межах  природно-заповідного  фонду  Дунайського біосферного  заповідника;  низької  екологічної  освіти  подорожуючих,  що  впливає  на  погіршення  екології Причорноморського  узбережжя,  а  також  відсутності  в  Україні  ефективних  методів  збору,  переробки  та видалення  з  природних  територій  відходів,  пов’язаних  з  діяльністю  рекреаційно-туристичного  сектору.

Унікальність курорту села Приморське в тому, що він включає рекреаційні території узбережжя Чорного моря та частково територію Дунайського біосферного заповідника, який рішенням Міжнародного координаційного комітету програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» від 9 грудня 1998 р. включений до складу світової мережі біосферних резерватів у складі білатерального румунсько-українського біосферного резервату «Дельта Дунаю».

Окрім  цього,  стан  води  в Чорному  морі далекий  від  ідеалу.  Щороку  до  нього  потрапляють  тони пластику, хімікатів та пестицидів з різних країн. За даними екологів, станом на 2017 рік Чорне море було вдвічі бруднішим,  аніж  Середземне. Води  Чорного  моря  масово  забруднені  сміттям – пластиком,  предметами  з пінопласту тощо. Подекуди, їх концентрація на кілометр квадратний сягає до 800 предметів.

Наскрізні пріоритети фестивалю:

1.  Сформувати  екологічну  свідомість  та  екологічну  культуру  місцевого населення  та  подорожуючих  до узбережжя морів;
2. Популяризувати екологічні заходи, регіональні культурні традиції та культурну спадщину Бессарабського краю;
3.  Налагодити  партнерські  стосунки  між  представниками  громадського  сектору,  організацій культури  та туризму, органами державної влади та місцевого самоврядування;
4. Створити конкурентноспроможний продукт туристичного сектору шляхом реалізації креативних постійних фестивальних програм екологічного спрямування;
5. Започаткувати спільну участь профільного бізнесу у національних екологічних культурних та туристичних заходах.

Основна  мета: посилити  культурно-туристичну  привабливість  Одеського  регіону  шляхом  розвитку екологічного  туризму,  формування екологічної  свідомості  населення  та  популяризації  еко-стилю  життя, навчання дбайливому ставленню до довкілля та розумному використанню природних ресурсів.

Соціальна значимість закладена в його основі й передбачає реалізацію за такими наскрізними темами:

–  інклюзія;
–  екологічна сталість;
–  збереження культурної спадщини регіону;
–  підтримка державної мови;
–  оздоровлення населення.

Організатором  фестивалю  є  неприбуткова  організація –  Рекреаційно-туристичний  комплекс «Буджак». Організатор фестивалю має значний досвід у проведенні різних еко-заходів. Починаючи з 2018 року РТК «Буджак» проводить щорічну еко-акцію до Дня чистих берегів, в рамках якої проводить просвітницьку діяльність  щодо  збереження  екології  Чорного  моря  та  майстер-класи  з  сортування  сміття. У  2021  року  РТК «Буджак» провів І фестиваль «БессарабіяЕкоФест».

Партнери фестивалю.

Партнером організатора є Приморська загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів, яка щороку приймає участь в різноманітних екологічних акціях. У 2020 році учні школи прийняли участь в екоакції до Міжнародного дня чистих берегів 2020. 20 вересня 2020 року учнями школи було зібрано біля сотні 120-літрових пакетів сміття на побережжі Чорного моря. У вересні 2021 році учні школи прийняли участь у заходах до Міжнародного дня чистих берегів 2021. В рамках екологічної просвіти учні закладу освіти прийняли участь в обласному заочному заході  учнівських  колективів  “  Земля – наш  спільний  дім”  й  нагороджені  грамотою  Одеського  обласного гуманітарного центру позашкільної освіти та виховання в номінації “Активна, плідна робота щодо формування екологічної культури та свідомості засобами екологічної просвіти”.

Партнером організатора фестивалю є Вилківська об’єднана територіальна громада Ізмаїльського району Одеської області, яка зацікавлена у підтримці культурної та туристичної галузі регіону.
Партнерами також виступають громадська організація “Міжнародна фундація розвитку”, благодійний фонд “Human”, ГС «Дорога вина та смаку Української Бессарабії», а також підприємці ряду баз відпочинку, які знаходяться в рекраційній зоні села Приморського.

І  фестиваль «БессарабіяЕкоФест»,  який  проходив  26-27  червня  2021  року, був  підтриманий також Департаментом інвестиційної  та  зовнішньоекономічної  діяльності,  міжнародного  співробітництва  і  туризму Одеської обласної державної адміністрації, Департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської обласної державної адміністрації.

Реалізація заходів передбачає: проведення дводенного екофестивалю на узбережжі Чорного моря в с. Приморське 11-12 червня 2022 року. Реалізація заходів фестивальної програми передбачає секторальний поділ за наступними локаціями:

1. Головна сцена
Виступи народних ансамблів, танцювальних та пісенних колективів. Організація розважальної програми для дорослих та дітей.

2. Екологічна локація «Екологічна варта»
Представлення  молодіжної  групи  зі  сприяння  поширення  екологічної  культури  в Одеському регіоні, представлення учнівських проєктів на екологічну тематику, еко-активності з прибирання узбережжя Чорного моря та культура сортування сміття;

2. Творча локація «Еко-галерея»
Проведення  виставки-ярмарки  мистецьких  робіт  на  екологічну  тематику,  майстер-класи  з  виготовлення сувенірів та художнього розпису з еко-матеріалів, фотовиставка природи Бессарабского краю;

3. Локація спортивних активності «Еко&спорт»
Проведення спортивних змагань на піску, організація велотурів узбережжям Чорного моря, фізичні вправи з йоги, уроки серфінгу та сапсерфінгу;

4. Гастрономічна локація «Смачна Еко-Бессарабія»
Представлення крафтової продукції місцевих виробників, авторські м’ясні та рибні страви, майстер- класи з приготування страв Бессарабської кухні з екологічно вирощених продуктів;

5. Локація-лекторіум «Екологічна просвіта»
Проведення просвітницьких заходів з виступами екологів, фахівців Держекоіспекції, громадських активістів, експертів з охорони заповідних зон та територій.

Очікувані результати фестивалю: започаткування сталого розвитку екологічного туризму в регіоні, створення  нових  туристичних  маршрутів,  поширення  мультикультурних  традицій  Бессарабського  краю, залучення  молоді  до  активного  відпочинку,  оздоровлення  населення  у  природному  середовищі,  а  також підвищення екологічної культури, направленої на збереження довкілля для майбутніх поколінь.

Місце проведення: пляж, с. Приморське, Вилківська ОТГ, Одеська область

Контакти:
Координатор проєкту
Андрій Ізовіта
+38(096)1547009