Канал на Тилігульському лимані відвідав голова Одеської ОДА

            Тилігульський лиман розташований на адміністративному кордоні між Одеською та Миколаївською областями. У 2015–2016 роках на лимані було виявлено велику кількість екологічних проблем. Повністю пересохло верхів’я водоймища, рівень води в ньому став на півтора метри нижче рівня моря, що призвело до підвищення солоності води у лимані. Зросла загроза викиду сірководню та виникнення локальних заморів риби, зменшувалася кількість птахів.

            З вищезазначеним Одеською обласною державною адміністрацією було ухвалено рішення продовжити роботи з відродження каналу, який наповнить лиман морською водою та забезпечить необхідний водообмін. Будівництво каналу “Тилигульський лиман – Чорне море” здійснювалося за рахунок державного, Одеського та Миколаївського обласних бюджетів.

            5 січня у рамках робочого візиту канал відвідав голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький та директор Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації Павло Буланович. Сергій Гриневецький зазначив, що вже зроблено чимало роботи на цьому будівництві. Але зупинятись на досягнутому не можна і необхідно довести реалізацію цього масштабного проекту до кінця. Буде гармонійне фінансування з державного, місцевого та обласного бюджетів. Цей проект доведуть до логічного завершення, щоб паркова зона відчула нове дихання. А люди могли сюди із задоволенням приїжджати, відпочивати, насолоджуватися та усвідомлювати, що держава насамперед дбає про якість життя населення, заявив Сергій Гриневецький, голова Одеської обласної державної адміністрації.

            Одне з пріоритетних завдань, яке стоїть перед розробниками каналу – збереження екологічного балансу навколишньої природи. Директор департаменту екології та природних ресурсів Одеської облдержадміністрації Павло Буланович вважає, що відродження каналу дозволить оновити екосистему самого лиману та прилеглої до нього території. Такої думки дотримується і директор регіонального ландшафтного парку “Тилигульський” Віталій Петрусенко.

            З частковим відновленням фінансування будівництва з’єднувального каналу “Тилигульський лиман — Чорне море” субпідрядник фірма продовжила роботи. Будівельники зазначають, що перерви у фінансуванні таких об’єктів у принципі неприпустимі, адже вони не повинні перетворюватися на довгобуд.

            Якщо фінансування буде відновлено у повному обсязі, це дозволить будівельникам повністю закінчити внутрішню частину каналу, що дасть змогу сконцентрувати воду у певному руслі та не дозволить їй розливатись.

            Департамент екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації спільно з регіональним ландшафтним парком “Тилигульський” продовжить у 2022 році виконання робіт щодо відродження каналу.