Про актуальність проєкту «Створення громадської системи протипожежного захисту лісів в Україні»

Всеукраїнська екологічна ліга / All-Ukrainian Environmental League

Всеукраїнська екологічна ліга висловлює своє занепокоєння щодо масштабності та частоти пожеж в лісових екосистемах, викликаних, зокрема, військовими діями на території України.

Лісові пожежі істотно впливають на стійкість лісових екосистем, формування кругообігу вуглецю, тепловий режим ґрунту, забруднення поверхневих і підземних вод, а також завдають великої шкоди рослинному і тваринному світу.

Через пожежі різко погіршуються умови природного відновлення лісів, вони призводять до утворення пустирів, зміни хвойних порід деревостанами малоцінних листяних порід. Екологічні наслідки від лісових пожеж полягають в забрудненні атмосферного повітря вуглекислим газом і продуктами піролізу лісових горючих матеріалів, вигоряння кисню. З лісовими пожежами в повітря потрапляють частинки сажі, тобто вуглець і продукти неповного згоряння деревини. Різні органічні речовини, в числі яких багато фенольних сполук, мають мутагенні і канцерогенні властивості. Задимлення повітря веде до погіршення мікроклімату Землі, збільшення числа туманних днів, зменшення прозорості атмосфери і зумовленого ним зниження освітленості, ультрафіолетової радіації. Висока температура навколишнього середовища – найбільш характерний фактор лісової пожежі.

Найтиповішими причинами виникнення лісової пожежі є:

– багаття, розведені у місцях з сухою травою;

– підпал трави на лісових галявинах, прогалинах або стерні на полі біля лісу;

– сфокусовані уламками скла сонячні промені;

– обстріли та ведення активних військових дій.

Експерти ВЕЛ наголошують, що кількість пожеж у 2022, у порівнянні з 2021 роком, збільшилася у 2,7 рази, загальна площа пожеж зросла у 49 разів, середня площа однієї пожежі зросла у 18 разів. Найсерйозніша ситуація зараз в окупованій Херсонській області. За весь цей час вогонь охопив вже понад 1587 га.

Ліс у Чорнобильській області горить щороку, але в квітні 2015-го була особливо велика пожежа – найбільша з 1992 року, тоді вогонь знищив понад 300 гектарів лісу.

Всеукраїнська екологічна ліга вимагає від уряду:

– розробити дієві методики щодо охорони лісів від пожеж;

– визначити першочергові обсяги робіт щодо відновлення лісів після пожеж;

– розробити комплексну програму відновлення лісового фонду України;

– використовувати матеріали дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) для визначення масштабів пожеж: тепловий діапазон космічних систем ДЗЗ дозволяє контролювати ситуацію одночасно на великих площах, виявляти приховані вогнища пожеж, здійснювати моніторинг в денний і нічний час, а також в умовах сильного задимлення. Присутність джерела горіння у видимому спектрі визначається за наявністю основної дешифрувальної ознаки лісових пожеж – диму. Однією з преваг застосування даних ДЗЗ при лісопожежному моніторингу є оперативне визначення місць загорянь системами низького та середнього просторового розрізнення переважно у тепловому діапазоні незалежно від пори доби та стану задимленості на значних за площею територіях.

– проводити тренінги та круглі столи з працівниками лісництв та місцевими мешканцями щодо небезпеки лісових пожеж та правил поводження в лісі.

Для збереження природних екосистем, зокрема і лісових, важливо оперативно реагувати на лісові пожежі та ліквідовувати джерела вогню. Саме тому Всеукраїнська екологічна ліга починає реалізовувати в Україні проєкт «Створення громадської системи протипожежного захисту лісів в Україні» за сприяння Міжнародної програми Лісової служби США (U.S. Forest Service International Programs).

Більше інформації щодо реалізації проєкту читайте в наступних інформаційних повідомленнях.