Всеукраїнська науково-практична конференція до 100-річчя заснування Одеської комісії краєзнавства при ВУАН

24-25 жовтня 2023 року в Одеській національній науковій бібліотеці під егідою Міністерства культури та інформаційної політики України відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Краєзнавство півдня України в історичному вимірі та сучасному дискурсі: до 100-річчя заснування Одеської комісії  краєзнавства при ВУАН. Учасники з інших міст долучилися до події онлайн на платформі ZOOM.

Метою науково-практичної конференціїстала консолідація спільноти науковців, викладачів, бібліотекарів, дослідників Півдня України у розв’язанні актуальних теоретико-методологічних питань краєзнавства, бібліотечного краєзнавства, сприяння обміну науковими знаннями й презентації результатів краєзнавчих досліджень та стимулювання подальшої наукової, культурно-просвітницької, виховної діяльності у сфері відновлення та збереження національної пам’яті українського народу.

Зазначено, що російська військова агресія стала потужним імпульсом до змін та своєрідним каталізатором зростання інтересу суспільства до національної історичної пам’яті. Краєзнавство покликане наповнювати джерельну базу фактами, подіями та явищами, які відбувалися в конкретних регіонах, уможливити об’єктивне висвітлення невідомих, маловідомих та раніше сфальсифікованих сторінок нашої історії. Також розглянуто питання впливу повномасштабного військового вторгнення рф на довкілля на важливість дослідження екологічної складової краєзнавства.

У роботі науково-практичної конференції взяли участь науковці, фахівці бібліотек, архівів, музеїв, наукових установ, краєзнавці, освітяни, культурологи, представники громадських організацій, органів державної влади та місцевого самоврядування в тому числі Департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної державної адміністрації.