31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря

Щороку 31 жовтня відзначається Міжнародний день Чорного моря.

Нагодою для становлення Міжнародного дня Чорного моря стало те, що 31 жовтня 1996 року урядові організації Болгарії, Румунії, РФ, Туреччини, Грузії та України підписали «Стратегічний план дій із відновлення та захисту Чорного моря». Необхідність в такому документі виникла у зв’язку з небезпекою руйнування унікальних природних комплексів водної території. Тоді вирішено відзначити цей день.

НДУ «Український науковий центр екології моря» (УкрНЦЕМ) є суб’єктом регіональної системи моніторингу довкілля Одеської області та здійснює моніторинг екологічного стану морського середовища Чорного моря

Одним з важливих і актуальних екологічних завдань УкрНЦЕМ є виконання Програми державного моніторингу вод (в частині діагностичного моніторингу прибережних та морських вод Чорного моря) і забезпечення Морської природоохоронної стратегії України, що розроблена згідно Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, зокрема в частині імплементації Директиви Європейського Парламенту та Ради 2008/56/ЄС від 17 червня 2008 р. про встановлення рамок діяльності Співтовариства у сфері екологічної політики щодо морського середовища (Рамкова директива про морську стратегію).

На сьогодні активні бойові дії внаслідок збройної агресії РФ та постійне перебування їх військових кораблів в північно-західній частині Чорного моря спричиняє забруднення та інший негативний вплив на природні ресурси та екосистему Чорного моря. Затоплення військових кораблів, літаків та іншої військової техніки може призвести до розливів нафтопродуктів, що можуть десятиліттями отруювати морське середовище. Внаслідок надзвичайної ситуації, яка сталася у червні 2023 року через руйнування дамби Каховської ГЕС на р. Дніпро в Херсонській області спричиненою російськими окупаційними військами, течією до Північно-західної акваторії Чорного моря винесло різне сміття і відходи, будівельні конструкції та їх уламки, інші речі та предмети. Було засмічено і забруднено берегова лінія, морське дно. Через швидке потрапляння прісної води, солоність морської води на деякий час зменшилась в декілька разів від оптимальних показників. Дрейфування великої кількості вибухонебезпечних предметів (мін та боєприпасів) смертельно небезпечно для людей та біоти. Проводились дослідження та контролю стану морської води в Одеській затоці, здійснюються заходи з прибирання з метою очищення берегової лінії Чорного моря.   

На теперішній час для Чорного моря цей день особливо актуальний і важливий.

Найкращим подарунком для Чорного моря може буде посильна допомога йому. Допомогти морю може кожен з нас, для цього просто необхідно: – не викидати сміття і відходи у воду, на узбережжі та на пляжі, ділитись інформацією про забрудненість Чорного моря, долучатись до акції з прибирання прибережних територій у Ваших населених пунктах.

Тільки разом ми збережемо Чорне море!