Прес-тур разом з науковцями та екоактивістами на Південь України для дослідження наслідків підриву Каховської ГЕС

1 та 2 листопада 2023 року відбудеться дводенний прес-тур для представників український та міжнародних медіа на Півдні України, в рамках якого науковці та екоактивісти проведуть третій забір води та донних відкладень, скважен. Подія присвячена до Міжнародного дня запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів, який щороку відзначають 6 листопада.

6 червня 2023 року сталася одна з найбільших екологічних та техногенних катастроф в Україні та Європі – підрив Каховської ГЕС. Цей екозлочин потягнув за собою величезну кількість небезпечних наслідків. Постраждали ліси, флора та фауна, течія змила велику кількість сміття, трупи тварин, каналізації. Усе це несе загрозу для нашого навколишнього середовища, а також життю та здоров’ю людини. Для того, щоб створити план з відновлення довкілля, потрібно розуміти реальний стан екосистем.

Саме тому спеціалісти Українського наукового центру екології моря спільно із волонтерами-екологами найбільшого екоруху країни Let`s do it Ukraine, а також журналістами проведуть дослідження, щоб проаналізувати стан водойм внаслідок підриву Каховської ГЕС. Ці проби дозволяють провести аналіз токсичного забруднення, що потрапило до Чорного моря внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС. Результати досліджень також будуть використані в рамках кримінальних проваджень, що проводяться Спеціалізованою екологічною прокуратурою України та Головним слідчим управлінням Служби безпеки України.

Лідерка найбільшого екоруху країни, громадська активістка – Юлія Мархель представить результати попередніх двох досліджень та презентує план наступних дій.

Відібрані проби у той же день будуть оперативно доставлені до науководослідницької лабораторії, де у журналістів буде можливість на власні очі побачити, як відбуваються проведення аналізу відібраних проб, та особисто поспілкуватися із спеціалістами.

Через повномаштабну війну в Україні постраждали сотні тисяч кілометрів землі та тисячі будинків, тому у багатьох людей не має можливості самостійно готувати собі їжу. Тому міжнародний гуманітарний проєкт “Let`s do it Ukraine SOS” відкрив “Добру кухню”, щоб забезпечити мирних жителів у прифронтових та постраждалих внаслідок війни, населених пунктах, гарячими обідами. В рамках прес-туру волонтери покажуть діяльність проєкту “Добра кухня” та відбудеться роздача їжі в екологічному пакованні. Допомогу отримають незахищені верстви населення; мирні жителі, які постраждали внаслідок бойових дій у регіоні.

Прес акредитація обов’язкова:
https://forms.gle/KntMYCVzXAYzm1oB8 та за телефоном: +380 66 444 51 43 – Анастасія Кошуба

Довідково
6 червня 2023 року сталася одна з найбільших екологічних та техногенних катастроф в Україні та Європі – підрив Каховської ГЕС. Цей екозлочин потягнув за собою величезну кількість небезпечних наслідків, які ми будемо ліквідовувати роками! Як найбільший екологічний рух країни ми просто не могли залишатися осторонь, тому вирушили у гуманітарну та екологічну місію.Всього було проведено дві моніторингові роботи з метою оцінки потенційних загроз цієї надзвичайної ситуації, яка має величезні наслідки не тільки для України, але й для всього Чорноморського регіону.
Під час проведення першої та другої проб води влітку поточного року, на трьох станціях, де проводилися дослідження, вміст нафтопродуктів, токсичних металів (цинк, кадмій, миш’як) та хлор-органічних сполук перевищував гранично-допустимі концентрації.